БИБЛИОТЕКА

Народна књижница (библиотека)  са скромних 75 књига формирана је школске 1947/1948. године.  Званично, као школска библиотека, регистрована је 1996. године.

Данас, наша библиотека броји око 11.800 наслова подељених на три библиотеке, у три осморазредне школе:   Вранешима, Грачацу и Подунавцима.  Фонд библиотеке чине: лектире за основну школу, дечја књижевност, класична књижевност, стручна и научна литература.

Сваimg_1098ке године, фонд библиотеке се обнавља скромном куповином нових издања и акцијом “Књига на поклон библиотеци”,  коју библиотека сваке године организује у току месеца октобра када ученици, родитељи ученика и наставници школе могу   библиотеци да поклоне књигу.

У последњих пар година фонд библиотеке је нешто богатији захваљујући и донацијама Народне библиотеке Србије, Заводу за уџбенике и наставна средства Београдa, Матице српске из Новог Сада и Министарству Просвете које  је крајем 2017. године издвојило средства за набавку лектира и других књига  за најмлађе кориснике школске библиотеке.

Тренутно, наша библиотека је  место где се ученици окупљају да проведу слободно време у паузи између часова, позајме књигу, добију препоруке за читање, размене утиске о прочитаним књигама,  раде групне радове, припремају презентације и  користе  интернет  за  потребе наставе и учења.

 Библиотека је место где ученици школе увек могу добити помоћ у проналажењу информација које су им потребне, као и подршку за реализацију различитих идеја које ће им користити у учењу даљем и напредовању.

О НОВИЈИМ ИЗДАЊИМА У БИБЛИОТЕЦИ ПОГЕДАЈТЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ:

НАЈНОВИЈЕ КЊИГЕ 

 АКТИВНОСТИ У БИБЛИОТЕЦИ 

Дечија недеља у октобру- месецу књиге

4. октобар 2018.

Поводом Дечије недеље и октобра- месеца књиге и писане речи, библиотека је у сарадњи са наставницима разредне наставе и ученицима млађих разреда организовала креативну радионицу  Имам право, да се храним здраво. Ученици су, по одељењима, имали за задатак да, уз помоћ родитеља, прикупе рецепте за здрав доручак, ручак, вечеру и здраву ужину. У току радионице задатак ученика био је да уз  направе књижице у којима су се нашли сви рецепти који су они успели да прикупе, забележе и илуструју.

 

    Међународни дан писмености

      8. септембар 2018.

Међународни дан писмености (International Literacy Day) УНЕСKО-ова је иницијатива и дан који  се свуда у свету обележава 8.септембра почевши од 1966.године.Тим поводом, у организацији школске библиотеке, реализована је креативна радионица у школи, у Вранешима.

Школска библиотека се искрено захваљује свим ученицима, стручним сарадницима, наставницима и родитељима који су на било који начин помогли реализацију ове идеје.

 

НЕ ПРОПУСТИТЕ ПРИЛИКУ ДА ПОСЕТИТЕ И :

СРПСКУ ДЕЧИЈУ ДИГИТАЛНУ БИБЛИОТЕКУ

INTERNATIONAL CHILDREN’S DIGITAL LIBRARY

A group of diverse children reading a book.