ЗНАМЕНИТИ ЂАЦИ

 

Чедомир Касалица је рођен 1919. Године у Грачацу. Основну школу је завршио у Горњем Грачацу . Године 1932. уписао је гимназију у Краљеву и био први ученик гимназије из Грачаца. Чедомир је 1940. год. уписао медицински факултет у Београду, међутим, рат га је спречио да заврши студије. По државном налогу Чедомир Касалица наставља студије медицине у Москви

( СССР) . Након завршених студија Чедомир Касалица почиње да ради као професор и специјалиста кардиологије у Лењинграду ( Санкт Петербург) и тамо остаје да живи . Написао је 20 књига из области кардиологије.

 

Љубинко Ђуровић је рођен 1938. године у Грачацу где је завршио основну школу. Нижу гимназију завршио је у Врњачкој Бањи, вишу у Краљеву. Године 1962. магистрирао је на Машинском факултету у Београду на одсеку за аутоматско управљање машинама и процесима. Још као апсолвент почео је да ради у Првој петолетки у Трстенику. Као инжењер полиглота дао је велики допринос развоју пословне сарадње са великим корпорацијама у Немачкој, САД –у и Русији. Усавршавао се у Шведској, Француској и Холандији. Године 1984. добио је награду за животно дело „23 мај“. За генералног директора Прве петолетке изабран је 1985. године. У току његовог руковођења појачани су производни капацитети што је проузроковало нагли раст извоза. Пензионисан је са места трговинског представника у Паризу спољно – трговинског предузећа Прогрес.       

Љубомир Драгањац , генерал – потпуковник у пензији, рођен је 1. новембра 1943. године у селу Грачацу. Основну школу је завршио у Горњем Грачацу (4 разреда) и Вранешима. Металопрерађивачку школу завршио је у Краљеву. У Загребу је завршио Војно- техничку академију . Произведен је у чин потпоручника 1966. године.

Завршио је највише војне школе које су биле услов за постављење и унапређење у чин генерала. Обављао је високе војне дужности и ванредно унапређен у чин поручника и мајора. У чин генерал- мајора унапређен је 1994. године, а у чин генерал-потпуковника 1999. године. Пензионисан је 2001. године. Носилац је седам високих војних и друштвених ордена.

 

Лазар Ђуровић је рођен 1940. године у Грачацу. Основну школу је завршио у Горњем Грачацу и Вранешима, нижу гимназију завршио је у Врњачкој Бањи, а војну средње -техничку школу у Крагујевцу. Као стипендиста Петолетке 1964. године завршио је студије машинства у Београду, где је касније и магистрирао. Радни век провео је у Петолетки где се бавио усавршавањем пнеуматичких система, а касније као конструктор и опитни инжењер радио на развоју клипних компресора и пнеуматичких кочионих уређаја и инсталација. Као експерт за кочиони систем и добар зналац немачког језика провео је 6 месеци у Хановеру на специјализацији корпорације Westing- house. Био је на највишим функцијама Фабрике пнеуматика , а године 1982. постављен је за директора ООУР увоз- извоз у Петолетка промету, где је остао до пензионисања.

 

Мијушко Ђуровић је рођен 1922. године у Грачацу. Основну школу је завршио у Горњем Грачацу. Године 1944. је мобилисан у НОВ Југославије. У пролеће 1945. је рањен и остао ратни војни инвалид са 60% губитка радне способности. Године 1955. дипломирао је на Правном факутету у Београду где га шаље држава. Радио је у секретаријату за правосуђе при влади Републике Србије, као подсекретар, где остаје до пензионисања .

Жарко Ђуровић ( 1932- 1979) је рођен у Грачацу. Завршио је студије медицине, а после специјализације постао специјалиста за кожне и венеричне болести. Његово име помиње се у периоду епидемије вариола вера.

Бранко Ђуровић, брат Жарка Ђуровића , био је специјалиста неуропсихијатрије у Београду.

Текст приредио

Радован Стаменчић